Imprimir Imprimir
 

En directe!

Dilluns 23, a les 20.00h

Catalunya Música transmet l'òpera Una vida pel tsar des de Montpeller

El dilluns 23 de juliol, a les vuit del vespre, l'Opéra Berlioz-Le Corum de Montpeller acollirà l'òpera Una vida pel tsar de Mikhaïl Glinka en versió de concert i emmarcada dins del Festival de Ràdio França i Montpeller. Els solistes vocals Gennadi Bezzubenkov, Аlbina Shagimuratova, Dmytro Popov, Alisa Kolosova, Petr Migunov i Andrei Valentiy protagonitzaran aquesta vetllada, que comptarà, a més, amb la participació del Cor i l'Orquestra Filharmònica de Ràdio França, sota la batuta d'Alexander Vedernikov. Els comentaris els farà Xavier Chavarria.

Una vida pel tsar, òpera en quatre actes i un epíleg, es va estrenar l'any 1836 al Teatre Bolxoi de Sant Petersburg i el 1844 a Moscou. De temàtica històrica i èpica, l'obra de Glinka s'endinsa en la vida de l'heroi nacional rus Ivan Susanin que, segons la llegenda, va protegir el futur tsar davant l'atac de les tropes invasores del rei polonès Segismund III Vasa, a principis del segle XVII. L'argument reflecteix, d'una banda, l'adhesió del compositor als principis monàrquics i de continuisme tsarista, i de l'altra un sentimentalisme patriòtic generalitzat a la producció de qui alguns experts anomenen el pare del nacionalisme musical rus. No obstant això, l'autor volia titular l'òpera com el personatge principal, Ivan Susanin, però va rebre pressions perquè retés homenatge a la reialesa i finalment va modificar el títol. Altrament, durant l'època soviètica, les autoritats van censurar el títol de l'obra perquè accentuava el protagonisme reial i la van tornar a anomenar com l'heroi nacional.

Al capdavant del concert hi serà Alexander Vedernikov, director del Teatre Bolxoi entre el 2001 i el 2009. En aquests nou anys Verdernikov ha apostat per estrenes notables de noves produccions d'òperes russes com el Boris Godunov del 2007 amb les orquestracions originals de Mussorgsky, Eugene Onegin (2006) de Txaikovsky, la Ventafocs (2006) i Guerra i pau (2005/2006) de Prokófiev o Ruslan i Ludmilla (2003), la segona i última òpera de Glinka.

Actualitzat 20/07/12