En directe!

Dilluns 19, a les 20.00 h

Josep Pons
Catalunya Música transmet en directe l'òpera "Romeu i Julieta" de Charles Gounod, des del Gran Teatre del Liceu

Comentaris

El dilluns 19 de febrer, a les 20.00, Catalunya Música transmetrà des del Liceu l'òpera "Romeu i Julieta", de Charles Gounod, amb les veus de Katerina Tretiakova, Tara Erraught i Saimir Pirgu, entre d'altres, amb el Cor i l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, dirigits per Josep Pons. Els comentaris de la transmissió, que tenen el suport de l'Obra Social "la Caixa", els farà Jaume Radigales.

Aquest any es commemora el bicentenari del naixement de Charles Gounod i per homenatjar aquest compositor francès el Gran Teatre del Liceu presenta, del 14 de febrer al 4 de març, la seva òpera "Romeu i Julieta", en una coproducció del Liceu i The Santa Fe Opera dirigida pel britànic Stephen Lawless (que debuta al Liceu) i sota la batuta del mestre Josep Pons. La versió operística de Charles Gounod de la tragèdia de William Shakespeare no es veia al Liceu des de 1985 i arriba amb un gran repartiment encapçalat per la soprano russa Aida Garifullina, que debuta al coliseu barcelonès, i que s'alternarà en el paper de Juliette amb la també russa Katerina Tretiakova, que cantarà els dies 19 i 24 de febrer i 2 i 4 de març. El tenor albanès Saimir Pirgu interpretarà el paper de Romeu i també es podran sentir altres veus destacades del panorama líric com les mezzosopranos Tara Erraught i Susanne Resmark, que debuten al Liceu, i que estaran acompanyades pel Cor i l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu.

Estrenada a Santa Fe el 16 de juliol del 2016, la coproducció que es pot veure al Liceu situa l'acció original en el context de la Guerra Civil dels Estats Units (1861-1865), una decisió del director Stephen Lawless per transportar el drama homònim de Willliam Shakespeare a l'època de Gounod. En paraules del mateix director, la versió operística d'aquest clàssic universal "es converteix en una obra diferent i diversa que comença a sortir del motlle shakespearià i que imprimeix un toc francès a la fugacitat i l'enginy de l'original". El director ha volgut situar els amants en un marc mortuori que condicionarà fatalment el seu destí des de l'inici del seu enamorament. Precisament aquesta escenografia que els envolta, i que emula un cementiri, ha hagut de ser ampliada per implantar-la a la boca de l'escenari del Liceu, força més alta que la de Santa Fe (Nou Mèxic).     

Josep Pons tornarà a dirigir l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre Liceu en una òpera després de l'èxit aconseguit amb "Tristany i Isolda". "Romeu i Julieta" de Gounod reflecteix la maduresa musical del compositor francès i conté "música amable però alhora profunda, feta des del sentiment artístic, no només per entretenir o per al lluïment dels músics", ha explicat el director català.  

Basada en l'obra homònima de William Shakespeare, amb llibret de Jules Barbier i Michel Carré i música de Charles Gounod, "Romeu i Julieta" es va estrenar al Théâtre Lyrique de París el 27 d'abril de 1867, tres anys abans de l'esclat de la guerra francoprussiana. El Gran Teatre del Liceu la va acollir el 28 de maig de 1884, anunciada i cantada en la versió italiana, però prèviament ja s'havia estrenat al Teatre Principal, l'11 de juny de 1876. Les últimes funcions de l'obra van tenir lloc la temporada 1984/85 i en total al Liceu s'ha representat 25 vegades.

La transmissió en directe d'aquesta òpera estarà disponible durant un mes als webs de Catalunya Música i Catalunya Ràdio.

Actualitzat 08/02/18