Isaac Albéniz

Isaac Albéniz

Camprodon, Ripollès, 29 de maig de 1860 - Cambo-les-Bains, Aquitània (França), 18 de maig de 1909

Isaac Albéniz va ser un gran compositor i intèrpret de piano. No solament es va dedicar a la música per a aquest instrument: també va escriure temes per al teatre, sis òperes (més una inacabada i tres esbossades) i més de dues dotzenes de cançons, així com diversos temes orquestrals i de cambra.

El 1883 s'establí a Barcelona, on es va casar amb Rosina Jordana, la seva alumne i amb qui va tenir tres fills. A Barcelona va estudiar composició amb Felip Pedrell, el qual li transmet els seus coneixements del folklore espanyol i l'inspira per escriure música com la Suite Española, Op. 47. El cinquè moviment d'aquesta suite, anomenada Asturias (Leyenda), és probablement avui dia el més famós del repertori de guitarra clàssica, tot i que es componia originalment per a piano i més tard es transcrivia a guitarra. Moltes de les seves altres composicions també es van transcriure a guitarra, sobretot per Francesc Tàrrega. Albéniz una vegada va declarar que preferia les transcripcions de guitarra de Tàrrega als seus treballs originals de piano. Cada vegada més, Albéniz incorporava les seves pròpies composicions en els seus recitals. El 1885 es traslladà a Madrid on els seus treballs van ser publicats pels principals editors musicals d'aquella època: Benito Zozaya i Antonio Romero. La reputació d'Albéniz com a pianista i compositor va continuar creixent. A la primavera de 1889 va viatjar a París, assistint als Concerts Colonne que interpretaven el seu Concert per a piano, op. 78. Des de París va seguir fins a Anglaterra, on les seves interpretacions van ser molt reeixides. El 1890 es va posar en contacte amb l'empresari Henry Lowenfeld, el qual va contractar els serveis d'Albéniz com a intèrpret i compositor. Com a resultat, Albéniz es va traslladar al costat de la seva família (la seva esposa Rosina i els seus tres fills) a Londres i a través de Lowenfeld finalment es va ficar al món del teatre musical, treballant per al Teatre Líric i més tard per al Teatre Príncep de Gal·les. Per petició de Lowenfeld, Albéniz va compondre The magic Opal, comèdia lírica en l'estil de Gilbert i Sullivan, estrenada al Líric el 19 de gener de 1893. Va ser traduïda posteriorment al castellà per Eusebio Sierra i presentada a Madrid el 1895 com La Sortija; aquell mateix any, la seva sarsuela San Antonio de la Florida amb llibret de Sierra va ser també interpretada a Madrid.

 
 
 
 
 
 
 

Comentaris (7)

Pàgines 1| 2|

markajkl | 06/04/2011 | 15:21:44

Iberia -- variable but at its best surely one of the outstanding piano compositions by a Spaniard? Much Albeniz is forgettable (songs, operas etc), but this wows me every time I hear it.

lluis piera | 04/03/2011 | 11:49:13

Algu podria aclarirme si va existir relacio sentimental entre Albeniz i la seva deixedble predilecta Clara Sansoni ?

Eduard | 25/11/2010 | 11:35:07

crec que s'hauriaen de fer concerts de piano d'en Albeniz,Ltiz i Chopin per comprendre millor enquesta triologia del piano romantic

Joan_antoni | 06/07/2009 | 12:10:57

La Vostra pàgina d'internet està molt bé dissenyada quant els seus continguts.Ja fa molt anys que us escolto a qualsevol hora de dia o de nit, i us animo a seguir amb en aquesta línia de difusió de la música tan de la nostra com la d'arreu del món. Un oient molt agrait al vostre esforç diari.

Montserrat T. | 14/05/2009 | 17:52:29

Conec el lloc on va morir, Cambó les Bains és una estació Thermal al Pais basc magnifica, Napoleon III i Eugenie de Montijo la frequentaven, els jardins sont pleins d'hortensies de tots els colors, confio que I.A. va tenir temps d'apreciar-la.

 
Pàgines 1| 2|
 
 
Aquest és un codi de seguretat per evitar enviaments automàtics.
Introdueix el text de l'imatge
Nom d'usuari