Wolfgang Amadeus Mozart

Com es pronuncia
Mozart, Wolfgang Amadeus - 8 anys

Salzburg, 27 de gener de 1756 - Viena, 5 de desembre de 1791

Considerat per molts com el més genial de tots. Va començar a compondre quan tenia només 4 anys. La seva reputació va adquirir fama internacional com a nen prodigi del clavecí i el violí, era capaç de proeses musicals que meravellaven tothom qui el sentia tocar. Nanerl, la seva germana gran, com ell, també tenia un gran talent i l'acompanyava sovint en els viatges musicals que va fer per tot Europa quan era només un nen. Però qui realment va guiar la carrera musical del geni de Salzburg va ser el seu pare, Leopold Mozart, que també era compositor. Wolfgang Amadeus Mozart va tenir una vida curta però intensa i fructífera en producció musical.

Va compondre pràcticament en tots els gèneres musicals coneguts a l'època. El llegat que va deixar per a la posteritat inclou 18 òperes, 41 simfonies, 27 concerts per a piano, 5 per a violí, molts concerts per a diferents instruments de vent, més d'una dotzena de quartets de corda, altres obres cambrístiques i un gran assortiment de peces per a piano sol. Va morir malalt quan només tenia 35 anys mentre componia la seva obra més cèlebre el "Rèquiem", que va deixar inacabat. Tot i que en vida va guanyar sumes importants de diners per la composició de les seves obres, mai va ser un home ric. Això, afegit als deutes que va deixar a la seva esposa quan va morir, va fer que enterressin les seves despulles en una fossa comuna als afores de Viena on no hi van instal·lar cap làpida commemorativa.

 
 
 
 
 
 
 

Comentaris (2)

gerson | 20/02/2011 | 06:13:10

que musica tan hermoza

pirol | 05/06/2009 | 20:22:34

Considerant el gran nombre de retrats de W.A.Mozart, el número d’autèntics és relativament petit. Otto Erich Deutsch ha establert a “Mozart und seine Welt” (Kassel, 1961) una llista dels retrats autèntics de Mozart, que es pot considerar com a definitiva. Em cofesso seguidor de l’emissora i voltant pel web he detectat que quatre dels vuit retrats de Mozart que presenteu , segons la llista d’Otto, no poden ésser admesos com a autèntics. Són (d’esquerra a dreta): el segon (còpia vuitcentista d’autor desconegut, del retrat de 1770 fet a Verona per Saverio dalla Rosa), el quart (¿), el cinquè (¿) i el vuitè (retrat de Johann Zoffani. Un famós retrat però sense cap indici d’autenticitat). Desconec però, el criteri per el qual s’han escollit aquests retrats de Mozart i no uns altres, i és per això que en cap moment m’agradaria semblar impertinent. Una abraçada. pirol http://www.blutgasse.blogspot.com

 
 
 
Aquest és un codi de seguretat per evitar enviaments automàtics.
Introdueix el text de l'imatge
Nom d'usuari